Mi a különbség a FATCA és az FBAR jelentési kötelezettség között?

Az előző blog bejegyzésben részletesen bemutatásra került, az FBAR jelentési kötelezettség. Magyarországon ugyanakkor gyakran előfordul, hogy találkozunk az úgynevezett FATCA nyilatkozattal. De mi is valójában a FATCA és miben különbözik az FBAR jelentési kötelezettségtől, azon kívül, hogy eggyel több betűből áll és mindkettő az USA-hoz kötődik? 

Mi az FATCA?           

A FATCA egy amerikai eredetű betűszóra utal. A „FATCA” a 2010-es Foreign Account Tax Compliance Act (Külföldi számlák adóztatására vonatkozó megfelelőségi törvény) amerikai törvény rövidítése. A Kongresszus ezt a törvényt a munkahelyteremtést ösztönző csomag részeként fogadta el, amelynek volt egy másik rövidítése is, a HIRE-törvény(Hiring Incentives to Restore Employment). Ahelyett, hogy a törvényhozók kölcsönöket vettek volna fel a munkahelyteremtés ösztönzésére, úgy gondolták, hogy a „gazdag külföldi állampolgároktól” és másoktól beszedett adókból ki fogják fizetni a számlákat. A FATCA-t továbbá azon alapon is fogadták el, hogy minden évben az Egyesült Államok becslések szerint 100 milliárd dollár adóbevételt veszít az offshore adózási visszaélések miatt. A FATCA-ból származó ellentételezett bevételek teljes összegét azonban csak 8,714 milliárd dollárra becsülték a 2010 és 2020 közötti tízéves időszakra. A HIRE-törvény részeként elfogadott FATCA általánosságban előírja, hogy a külföldi pénzügyi intézmények és bizonyos más nem pénzügyi külföldi szervezetek kötelesek jelentést tenni az amerikai számlatulajdonosok által tartott külföldi eszközökről, illetve azon eszközökről, melyek forráslevonás alá eső kifizetésnek minősülnek. A HIRE Act olyan jogszabályokat is tartalmazott, amelyek előírják az amerikai személyek számára, hogy értéküktől függően jelenteniük kell külföldi pénzügyi számláikat és külföldi eszközeiket. A FATCA elég pénzt gyűjtött a munkahelyteremtési törvényjavaslathoz? Ez attól függ, kit kérdezünk. A törvényhozók azt jósolták, hogy a törvényjavaslat évi 800 millió dollár többletbevételt jelent. A Texas A&M University tanulmánya azonban arra a következtetésre jutott, hogy ez az összeg inkább évi 250 millió dollárra rúg.

Magyarország és a FATCA

Több mint száz ország – köztük olyan hírhedt adóparadicsomok, mint a Kajmán-szigetek és Svájc – írt alá FATCA-megállapodást az IRS-szel (amerikai adóhatóság). Ezek az országok lényegében beleegyeztek abba, hogy átadják a számlainformációkat az amerikai hatóságoknak. 2014. február 4-én Magyarország kormánya és az USA Kormánya kormányközi megállapodást írt alá. A megállapodás Magyarországon a Magyarország Kormánya és az Amerikai Egyesült Államok Kormánya között a nemzetközi adóügyi megfelelés előmozdításáról és a FATCA szabályozás végrehajtásáról szóló megállapodásról szóló 2014. évi XIX. törvénnyel került kihirdetésre (a továbbiakban: FATCA törvény). A FATCA törvény célja az, hogy az amerikai állampolgárok / amerikai rezidens személyek külföldi befektetéseit nyomon kövesse, így a magyarországi kötődésű, de amerikai illetőségű személyek ne tudják eltitkolni vagy elkerülni az adófizetési kötelezettségüket. A megállapodás értelmében az IRS (amerikai adóhatóság) által kért, amerikai személyekre, amerikai számlákra vonatkozó információkat az úgynevezett jelentő pénzügyi intézmények a magyar adóhatóságon, azaz a NAV-on keresztül szolgáltatják. A jelentő pénzügyi intézmények listája a NAV honlapján elérhető. A jelentő pénzügyi intézmények általánosságban az alábbi egyesült államokbeli kapcsolatra utaló jeleket vizsgálják: 

Természetes személyek esetében:

 • egyesült államokbeli születési hely 
 • egyesült államokbeli állampolgárság (ha többes, akkor is)
 • egyesült államokbeli állandó lakcím
 • egyesült államokbeli tartózkodási hely vagy levelezési cím (postafiók is)
 • egyesült államokbeli telefonszám 
 • meghatalmazás vagy aláírási jogosultságra vonatkozó rendelkezési jog, melyben a meghatalmazott USA-beli címmel rendelkezik
 • ha a számla tulajdonosa amerikai illetőségről nyilatkozik

Egyéni vállalkozó, vagy gazdasági szervezet esetén:

 • egyesült államokbeli székhely
 • a cégbejegyzés helye az Egyesült Államok 
 • tényleges tulajdonos(ok) egyesült államokbeli címe (állandó lakcím, tartózkodási hely, levelezési cím), születési helye, állampolgársága, telefonszáma, amennyiben a cég passzív nem pénzügyi jogalany
 • ha a cég képviselője adóügyi szempontból amerikai illetőségűnek vallja a céget/szervezetet

Röviden összefoglalva a FATCA nyilatkozatokat általában az USA felé kell teljesíteni, mégpedig azon országok adóhatóságai által, akikkel az USA ilyen megállapodást kötött. Az FBAR-t pedig nem országoknak, hanem olyan amerikai magánszemélyeknek, illetve szervezeteknek kell benyújtaniuk, akik Egyesült Államok területén kívül pénzügyi számlákon rendelkeznek érdekeltséggel. Az Egyesült Államok területén rezidenseknek és az ottani szervezeteknek is be kell nyújtaniuk a FBAR-nyilatkozatokat, de a FATCA-nyomtatványokat nem. 

Nincs olyan összefoglaló, amely minden olyan helyzetre kiterjedne, amikor egy amerikai adóalanynak külföldi pénzeszközeivel kapcsolatos jelentési kötelezettségét kell teljesítenie. Az egyetlen módja annak, hogy biztosan megtudjuk, hogy be kell-e nyújtania a FATCA-nyomtatványokat vagy a FBAR-nyilatkozatokat, ha egyértelmű tanácsot kapunk egy külföldi vagyonokkal kapcsolatos tapasztalattal rendelkező adójogásztól.

Megosztás:

Cégjegyzékszám:
01-10-141508

Adószám:
27412741-2-43

MNB engedélyszám:
H-EN-III-178/2022

© 2022 SQN Trust Zrt. Minden jog fenntartva.